Het werkvoorbereiderstraject was een match made in heaven voor Piet Koert (58). Hij begon in mei als een van de eerste deelnemers met de opleiding tot werkvoorbereider van Burdock en ENGIE. Samen met drie anderen is hij inmiddels al een paar weken aan de slag bij ENGIE. Hij met een collega in de prefab, een andere deelnemer in Pernis. De baan kwam precies op het juiste moment voorbij: het bedrijf waar hij destijds werkte, doekte de piping-afdeling van Piet op.

‘5 jaar werkgarantie: dat sprak me aan’

Het nieuws dat Heerema honderden vaste medewerkers moest ontslaan, kwam eind vorig jaar hard aan binnen het bedrijf. Piet werkte al sinds 1980 bij Heerema: eerst als pipefitter, daarna als materiaaladministrateur in het magazijn, vervolgens als werkvoorbereider en tenslotte als groepsleider werkvoorbereiding piping. “We wisten nog niet wie er ontslagen zouden worden,” zegt hij nu, “maar ik ben na de bekendmaking dat er ontslagen zouden komen, meteen gaan solliciteren.” Pas later kwam het bericht: de piping-afdeling waar hij werkte werd inderdaad helemaal opgedoekt. Maar gelukkig leverde Piets banenzoektocht resultaat op. “Ik zag eind maart op LinkedIn de advertentie van Burdock voor het werkvoorbereiderstraject. Met 5 jaar werkgarantie. Vooral dat sprak me enorm aan. Ik ben 58, dus dan gaat je leeftijd je wel tegenzitten.”

‘Wat mij betreft kun je gelijk beginnen’

Hij mailde onmiddellijk met Carolien Hoek, die het werkvoorbereiderstraject coördineert vanuit Burdock. “Ik schreef: wanneer moeten deze werkvoorbereiders gaan beginnen?” Een goed gesprek volgde. Piet bleek de ideale kandidaat voor het traject. Hij vertelt: “In het gesprek zei Carolien al: als ik wat ENGIE vraagt naast jouw cv leg, komt dat precies overeen. Dat was wel heel mooi.” Carolien regelde meteen een gesprek met Arian van Vliet, coördinator vanuit ENGIE, voor de week daarop. “Na afloop van dat gesprek zei degene met wie ik sprak: wat mij betreft kun je gelijk beginnen,” zegt Piet. Dat kon niet helemaal, omdat Piet nog te maken had met een opzegtermijn bij zijn oude werk. Hij kon dus niet meteen bij de aanvang van het traject (1 mei) beginnen. In goed overleg regelden ENGIE en Burdock daarom dat Piet op 1 juni kon starten.

burdock-werkvoorbereidingstraject

‘Goed opgevangen binnen ENGIE’

Uiteindelijk nam Piet een paar snipperdagen op om op 29 mei te kunnen beginnen met het eerste ‘werkvoorbereidersklasje’. “Met een aantal mensen hebben we toen 2 weken een cursus in hun systemen gekregen.” Hoe beviel dat? “Het was wel heel goed om die cursus te krijgen. Over piping hoeven ze me niets te leren, maar hun systemen zijn heel specifiek, en anders dan ik gewend was. Ik moet zeggen: we zijn heel goed opgevangen door ENGIE. We hadden een projectleider die ons er in 2 weken doorheen heeft geloodst, samen met nog een aantal mensen.” Na 5 weken kon hij beginnen in de prefab in Dordrecht, samen met een van de andere deelnemers van de werkvoorbereidersklas, voor het maken van leidingwerk voor de installatie. “We worden hier goed opgevangen binnen de groep. Over tekeningen et cetera hoef ik niets te vragen, maar wel over ‘hoe doe je dat in het systeem’.” Daarbij wordt hij goed opgevangen en geholpen door collega’s. “Het is fijn werken bij ENGIE.”

Aanrader om mee te doen: open communicatie

Waarom hij het werkvoorbereiderstraject bij anderen zou aanraden? Piet: “Je hebt sowieso die 5 jaar werkgarantie. Dat heb je ook niet overal meer. Maar ook de open communicatie. Als er iets is, kan ik gewoon bellen met Carolien en krijg ik zo snel mogelijk antwoord. Het is heel fijn communiceren met elkaar. Ook binnen ENGIE is het goed werken. Zowel het werk als het menselijke aspect. En dan durf ik ook wel te spreken voor mijn andere collega die hier zit.”